chapter04.jpg

Izložba će biti otvorena u srijedu, 22. srpnja 2015. godine s početkom u 20 sati u Villi Angiolini u Opatiji. Digitalnim rekonstrukcijama, zemljovidima i ilustracijama autori izložbe Jure Kusetič i Tina Lah prenose priču o kasnorimskom obrambenom sustavu claustra Alpium Iuliarum, najvećem građevinskom i vojno-obrambenom sustavu kasnorimskih zidina, utvrda, cesta i postaja koji se proteže od Rijeke (Principij, Kalvarija, kanjon Rječine) preko Jelenja, Klane i Prezida u Hrvatskoj, kroz Sloveniju i austrijsku Korušku do Čedada u Italiji. Sustav je izgrađen u 4. stoljeću zbog obrane Rimskog carstva od upada barbara.

Primorsko-goranska županija organizator je izložbe u sklopu projekta Claustra, sufinanciranog iz programa europske teritorijalne suradnje - operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007-2013. Cilj je projekta revitalizacija sustava Claustra Alpium Iuliarum na području Hrvatske i Slovenije, odnosno prepoznavanje, zaštita, očuvanje i predstavljanje zajedničke kulturne baštine u pograničnom području te osvješćivanje kulturnog identiteta na lokalnoj razini kako bi se koristio turističke svrhe i doprinijeo gospodarskom razvoju. Projekt „Claustra“ započeo je u siječnju 2014. i traje do rujna ove godine. Njime je omogućeno izvođenje zajedničkih preventivnih istraživanja na nepristupačnom šumovitom terenu i usklađivanje konzervatorskih polazišta, a u nastavku je predviđen zajednički rad na evidentiranju, dokumentiranju, valorizaciji, registraciji, zaštiti i predstavljanju javnosti ovog jedinstvenog sustava. Lokalnim zajednicama pomaže se na uspostavljanju režima zaštite i opsegu zaštićenih područja, što je potrebno za prostorno planiranje i očuvanje kulturnih izvora. Istovremeno se odvija osvješćivanje lokalnog stanovništva, prvenstveno najmlađih u osnovnim i srednjim školama, s ciljem edukacije u duhu održivoga razvoja, zaštite kulturne baštine, prekograničnoga povezivanja i zajedničkog kulturnog identiteta prostora.

Nakon otvorenja izložbe, u 20,30 slijedi predavanje o Claustri koje će održati arheolozi Ana Golja i Josip Višnjić.

U 3. je stoljeću preko granica rimskog imperija počeo upadati značajan broj barbarskih plemena. Moć do tada nepobjedivog imperija polako je opala i nastupio je početak njegova kraja. Budući da nisu bile ugrožene samo njegove vanjske štićene granice (limes) nego su vojske već prodirale duboko u Rimsku državu, vojni su stratezi zaključili da imperij treba zaštititi u unutrašnjosti. Započeli su utvrđivati sve putove koji su vodili prema srcu Carstva, Rimu. Jedno od najvažnijih područja provala u sjeveroistočnu Italiju bio je prostor između današnjih Julijskih Alpa u Sloveniji i Kvarnerskog zaljeva na području Hrvatske. Na tom je prostoru, najkasnije početkom 4. stoljeća, izgrađen obrambeni sustav koji je štitio ulaz na Apeninski poluotok. U antičkim se izvorima spominje kao prepreka Julijskih Alpa ili CLAUSTRA ALPIUM IULIARUM.

Vodeći partner projekta Claustra je Zavod za zaštitu kulturne baštine Slovenije, dok su ostali partneri Narodni muzej Slovenije, Hrvatski restauratorski zavod, Udruga Žmergo i Primorsko-goranska županija. Za provedbu projektnih aktivnosti osiguran je proračun od 604.200,48 eura. U navedenom iznosu Primorsko-goranska županija sudjeluje s ukupnim proračunom od 102.325,20 eura, od čega 85% čine bespovratna sredstva Europske unije.

Izložba se može razgledati do 9. kolovoza, svakoga dana od 9 do 22 sata.

Pozivnica (PDF)

Go to top