chapter07.jpg
ivanic_miljanski_naslov

Hrvatski restauratorski zavod predstavlja interaktivnu prezentaciju obnove zidnih slika u unutrašnjosti kasnogotičke kapele Sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom. Istraživanja i sustavni radovi na otkrivanju i zaštiti zidnih slika, koje su bile prekrivene višeslojnim naknadnim vapnenim premazima te reintegraciji slikanog sloja, odvijali su se u razdoblju od 2009. do 2011. godine, a proveo ih je Odjel za zidno slikarstvo i mozaik HRZ-a

Iako mjestimice i znatnije oštećene, zidne slike u kapeli Sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom očuvane su na južnom pročelju lađe, svetišnom svodu i svim nutarnjim zidovima, osim na zapadnome lađnom zidu koji je srušen tijekom prigradnje zvonika kapeli u 19. stoljeću.

ivanic_miljanski_uvod

Slike su djelo radionice dvojice majstora: Majstora Srednje Vasi pri Šenčurju i Žirovneškoga majstora, koja je radila za grofove Celjske tijekom četrdesetih i pedesetih godina 15. stoljeća, pretežito na njihovim posjedima u Sloveniji. Pretpostavlja se da su slike dar crkvi grofa Fridrika II Celjskog, u čijem su posjedu bili tadašnje vrbovečko vlastelinstvo i župa sv. Katarine u Zagorskim selima s filijalnom kapelom sv. Ivana.

Prezentacija provedenih istraživanja i radova na zidnim slikama u kapeli objedinjuje izvješća o laboratorijskim analizama, stručne publikacije, grafičku dokumentaciju, interaktivne panorame te fotogaleriju.

Iz medija

Tvrđava sv. Nikole Šibenčanima zaštitni znak

Slobodna Dalmacija, 9. 12. 2019. PDF

Nekad divovi, danas olupine

Glas Slavonije, 7. 12. 2019. PDF

Izložba "Vlado Bukovac/Cavtatske crtice"

Varaždinske vijesti, 3. 12. 2019. PDF

"Vlaho Bukovac / Cavtstske crtice"

7 Plus Regionalni tjednik, 3. 12. 2019. PDF

Vlaho Bukovac u Ludbregu

Podravski list, 2. 12. 2019. PDF

Skrbi se o više od 30.000 predmeta

Glas Slavonije, 2. 12. 2019. PDF

Izložba još neviđenog blaga s Visovca

Zadarski list, 30. 11. 2019. PDF

Go to top